Eniro ja muita apuvälineitä

Tänään muistin napata töistä mukaan vanhan puhelinluettelon, jonka avulla oli tarkoitus alkaa opetella oikeaa perusasentoa. Olin suunnitellut, että opetan ensin koiran istumaan puhelinluettelolle niin, että sekä takapuoli että etutassut ovat luettelon päällä ja yhdistän sen sitten sivulletuloon. Helpommin sanottu kuin tehty. Vielä tänään en saanut koko rekkua osumaan luettelolle. Lennu tajusi kyllä heti, että kyseessä on jonkinlainen kohde, johon on tarkoitus koskea, ja aina joku tassu osui, mutta takapuoli oli aina jossain muualla kuin kannen päällä. Kokeilin jopa, jos koiran saisi asettumaan luettelon päälle kosketuskepin avulla, mutta en tiedä onko se fiksua. Mutta ehkä hiljaa hyvä tulee?

Eniro-treenin lisäksi olemme tänään kuivaharjoitelleet esteellä odottamista, vaikka palkka odottaa esteen takana. Itsehillintäharjoituksia siis. Palkkausalustana on sininen muovirasian kansi, ja esteen virkaa hoiti olohuoneen oviaukko, jossa on pentuportti. Portissa oleva luukku oli siis luonollisestikin auki. Pyysin Lennun sivulle ja käskin odottamaan kun kävin viemässä palkan ”esteen” toiselle puolelle. Palasin Lennun luokse ja annoin luvan lähteä. Lennu osasi odottaa ihan nätisti, mutta lähteminen olikin yllättäen vaikeampaa. ”Ole hyvä” ei saanut aikaan minkäänlaista liikettä. ”Hyppää”-käskyllä Lennu kyllä tajusi liikkua, mutta vähän epäröiden. Mietti varmaan, että tässä on nyt jokin koira haudattuna ja varmaan pitäisi oikeasti olla paikalla vaikka tuo tuossa jotain yrittää hämätä. Mutta ehkä parempi niin päin.

Näiden lisäksi harjoittelimme vielä istumista, maahan menemistä ja seisomista. Kuulostaa perus jutuilta, mutta Lennu ei osaa näitä käskyjä ”päinvastaiseen suuntaan”, eli maasta istumaan ja seisomaan. Aiemmin olemme jo suht hyvällä menestyksellä treenanneet makuulta seisomaan nousemista (käskyllä ”seiso”) ja tänään harjoittelimme jaloille pomppaamista istuvasta asennosta. Käytännössä tein niin, että liikahdin itse sen verran, että Lennu lähti seuraamaan ja naksautin heti, kun se pomppasi ylös. Ja sitten vain monta toistoa putkeen nopeaan tahtiin. Lennu taisi ymmärtää pointin. Makuulta se ei kuitenkaan vielä osaa nousta istumaan. Se on yllättävän vaikea homma, mikä osoittaa sen, ettei koira taida yhdistää käskyä asentoon samalla tavalla kuin ihminen ehkä ajattelee. Ainakaan Lennulle istuminen ei siis tällä hetkellä tarkoita istuvaa asentoa sinänsä, vaan liikettä, jossa takapuoli lasketaan maahan. Makuuasennosta onkin sitten vaikea ”istua”, kun takapuoli on jo maassa… Ohjelmassa on siis käskyn liittäminen asentoon, ei liikkeeseen.

2 ajatusta artikkelista “Eniro ja muita apuvälineitä

  1. Meillä ainakin Alli tajus nopeesti targetin idean kun vaan laitoin sen nenän eteen ja nami päälle ja koira sai ottaa sen siitä ilman eri käskyä. Ihmeesti alkoi esteidenkin hyppääminen kiinnostaa kun näki targetin esteen toisella puolella 😀 Jos ei heti hiffannut sitä näytin vähän että mitä siellä on/innostin koiraa sanallisesti. Ja sen sain ohjeeksi että koskaan älä kiellä koiraa kun se ottaa namin targetilta (vaikka siis et toivoisi sen tekevän juuri sillä hetkellä niin). Myöhemmässä vaiheessa avustaja voi sit olla ottamassa namia pois/laittamassa sitä jotta koira saa palkan vain oikeasta tekemisestä.

  2. Lennu sanoo:

    Ahaa, teillä se toimii noin. Mä olen jotenkin ajatellut, että on tärkeää opettaa, ettei koira mene esteitä ilman lupaa, vaan vasta käskystä. Sen takia harjoittelin noin, että jätin Lennun odottamaan ”esteelle”, vein palkan paikoilleen ja annoin sitten luvan mennä. Mutta se ei tosiaan näyttänyt olevan ihan varma, että milloin saa mennä. Hmm. Pitää miettiä, että miten jatkossa kannattaa tehdä. Tuolla kurssilla käytännössä tehdään niin, että Lennu on hihnassa ja käydään yhdessä viemässä palkka esteen toiselle puolelle ja mennään sitten toiseen päähän ja annan sen mennä. Siellä en pysty jättämään sitä yksin odottamaan, koska muut hyörii ja pyörii niin lähellä. Puhumattakaan siitä, että jonkun muun herkut saattavat olla liian lähellä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: