Päivän harjoitukset

Cairnien omatoimitreeneissä tehtiin tänään tällaista rataa:

Lennun kanssa ongelmia aiheuttii kontaktiesteiden jälkeiset esteet. Pysäytän Lennun kontaktille ja palkkaan, mikä tietysti tappaa vauhdin. Se aiheutti ongelmia erityisesti A:n jälkeisellä putkella, jonne Lennu meni hyvin vastahakoisesti jokaisella toistolla, vaikka palkkasin putken jälkeen. Mistään putkiongelmasta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä toiseen putkeen se syöksyi ihan mukisematta. Ohjauskuvioina oli valssi hyppyjen nro 3 ja 4 välissä ja persjättö putkella ennen hyppyä nro 13. Ne sujuivat hyvin. Rengas aiheutti taas ekalla yrityksellä ongelmia, sillä Lennu meni renkaan ja kehikon välistä. Yhden onnistumisen jälkeen loput toistot sujuivat kuitenkin hyvin. Suorat 4-6 ja 10-12 sekä loppusuora olivat hienot. Varsinkin pussiin terrieri syöksyy ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Suorilla palkkasin pari kertaa kumisella vinkulelulla, joka Lennun mielestä on ihana, mutta jossa on ihan järkyttävä ääni. Heitettävällä lelulla palkkaamisessa on vain se ongelma, että Lennu lelun saatuaan rallittelee sitten hyvän tovin ympäri kenttää eikä meinaa luovuttaa lelua pois.  Sen mielestä yksi parhaista leikeistä on se, kun se saa juosta lelun kanssa karkuun.

Tehtiin tunnin aikana kolme lyhyttä treenipätkää, joiden aikana tehtiin rataa. Lisäksi otettiin kaksi toistoa kepeillä toisen treenipätkän aikana. Lennu oli aika väsynyt, ja esitti meille ehkä maailmanhistorian hitaimman suorituksen kepeillä. Mutta hienosti se pujotteli, ei siinä mitään… Viimeisen treenipätkän jälkeen vetäydyttiin nurkkaan leikkimään. Siinä oli sopivasti keinu käden ulottuvilla, joten ihan tunnin lopuksi pamauttelin vielä keinua lattiaan ja palkkailin pamauksen kuuntelemisesta. Lennu ei reagoinut ääneen oikeastaan ollenkaan. Ajattelin sitten tehdä keinun yhteen kertaan, mutta Lennupa ei suostunutkaan. Se ei kiivennyt edes keinun keskivaiheille asti. Täytyy ensi kerralla aloittaa keinulla ja katsoa miten se menee kun koiralla on vähän enemmän virtaa. Lennuhan on valitettavasti pari kertaa pelästynyt keinun pamahdusta, mutta on kuitenkin sen jälkeen tehnyt muutaman ihan hyvin menneen, hallitun suorituksen.

Treenien jälkeen pohdiskelin mitä seuraavaksi kannattaisi harjoitella. Keinua nyt ainakin, mutta kohta voisi varmaankin testata keppejä targetpalkalla niin, että olisi avustaja vahtimassa targettia. Jospa hommaan saisi vähän vauhtia ja itsenäisyyttä. Lisäksi kontaktiesteiden kanssa täytyy varmaankin jossain vaiheessa edetä siihen, että radalla tehdään välillä vähän nopeampia kontakteja esimerkiksi niin, että palkka tulee vasta vapautuksen ja seuraavan esteen jälkeen. Ettei vauhti aina täysin tyssää siihen kontaktille. Toistaiseksi on kuitenkin tuntunut tärkeältä palkata kontaktilla, koska ollaan niin alussa koko homman kanssa vielä.

Avainsanat:

2 ajatusta artikkelista “Päivän harjoitukset

 1. Kannattaa tosiaan harjoitella kontaktilta poistumista ihan omana harjoituksenaan. Mä olen tehnyt niin, että olen yhdistänyt ensin sanaan ’mennään’ räjähtävän lähdön (=vapautuksen lelupalkalle). Sitten ottanut sen mukaan kontaktille, eli palkannut ihan normaalisti pysähdyksestä (meillä myös nenäkosketus) ja vapauttanut mennään sanalla lelulle. Sitten lelu hypyn takana, sitten heitin lelun sinne hypyn taakse jne. Lelun tilalla voi hyvin käyttää esim. ruokakuppia (aluksi, kun sitä ei viitti kauheesti viskoa ;), jotta koira todella katsoo ja suuntaa eteenpäin kontaktilta.
  Eli en niinkään pyrkisi vapauttamaan aina vain nopeammin ja nopemmin, vaan rakentamaan sen poistumisen tätä kautta ja palkkaisin tosiaan pysähdyksestä. Lisäksi sitten arvoituksellisuutta vapauttamiseen, eli koira ei tiedä pitääkö pysyä 0,5s vai 10s vai 3 jne.

  Toivottavasti tästä on apua! 🙂

  • Lennu sanoo:

   Kiitos vinkeistä! Taidanpa ottaa seuraavissa treeneissä puomia lelupalkalla ja ehkä juuri lelua seuraavan esteen yli heittämällä. Se voisi toimia Lennulle. Pitää vaan miettiä sopiva lelu, koska kaikkein ihanimman vingun kanssa Lennu rallattelee sitten koko loppuvuoronsa yksin ympäri hallia….
   Kotiharjoituksissa (joissa Lennu pysähtyy takatassut paksun kirjan päällä, etutassut lattialla) oon jo aika pitkään tehnyt niin, että palkka tulee vasta vapautuksen jälkeen, ja usein niin että oon heittänyt namia eteenpäin, jotta tulee vähän vauhtia. Lisäksi oon aina juossut koiran kanssa yhdessä reippaasti eteen (sen verran mitä meidän olkkarin ja makkarin muodostamalla suoralla mahtuu). Hallillakin vauhtia on riittänyt sellaisilla radanpätkillä, joilla oon itse voinut juosta reippaasti puomin jälkeen, mutta näillä radoilla, joilla on esim. tiukat käännökset tai mutkaputki seuraavana, onkin alkanut hyytyä. Tänään testailtiin kotiharjoitusta targetilla ja saatiin ihan kivasti vauhtia lähtöihin. Tosin yhden ihmisen ja terrierin voimin target-harkka oli vähän haastavaa, mutta onneksi myöhemmin illalla saatiin avustaja namialustan vahdiksi 🙂 Nyt kirjataan tavoitteisiin räjähtävät lähdöt kontaktilta ja katsotaan kuinka alkaa sujua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: